világhá(z)ló

Minden, ami ház a világhálón!

Linkblog

Social Network Mania

2008.07.25. 22:16 mdrkaaa

Az utóbbi pár hétben nagyon elfoglaltak voltunk, méghozzá nem is akármivel. A legújabb net-fashionnel - ami, ha belegondolunk, már nem is annyira új - az online közösséggel. Minden 2. cég azzal keres meg minket, hogy ilyen... neki is kell. Úgyhogy mi kutatunk és brainstormingolunk és tanulmányokat gyártunk. És napról napra egyre okosabbak vagyunk :)

Ami engem illet, nem vagyok valami nagy szociális háló fan. Bár, az tény, hogy a Facebook fenn tudja tartani a figyelmemet... körülbelül 5 percig (megjegyzem, hogy ha az oldalak, amiket "gyártunk" fenn tudnák tartani minden egyes látogató figyelmét MINIMUM 5 percig, akkor mi nagyon nagyon boldog tanácsadó cég lennénk:). Valójában az a véleményem, hogy egyelöre - nálunk legalábbis - gyermekcipöben járnak ezek a kezdeményezések. Az utóbbi 1 hónapban körülbelül 500 ilyen oldalt láttam - közismertebbeket, mint az iwiw vagy a Hi5, és kevésbé közismerteket, mint a squidoo vagy a 43things - és egyre határozattabban az a véleményem, hogy nem használjuk ki az Intenetben rejlö lehetöségeinket...

Elgondolkoztatok már azon, hogy mit tennétek, ha elöször jártok a Facebookon?? (és akkor még az iwiw-re random érkezö felhasználóról nem is beszélek...) A nyitóoldal a Facebook siralmas design-jával engem személy szerint rögtön menekülésre ösztönöz (céges prezentációknál is mindig megjegyzi a stratégiai tanácsadó kollégám, mint negatív példa:) és azt sem igazán hiszem, hogy elegendö indok lenne a regisztrációhoz az elöször arra tévedt felhasználó számára, hogy "fenntarthatod a kapcsolatodat a barátaiddal és a családoddal" vagy hogy "megoszthatsz velük képeket".

A Facebooknak viszont megvan az a nagy helyzeti elönye, hogy nagyon jó a marketingje (online és offline), szóval ezt a problémát aránylag könnyen áthidalja. A felület aránylag egyszerü és használható, amint van már két ismerösöd el lehet játszadozni rajta (amikor bejött Spanyolországba a Facebook mánia, bent a cégnél idönként tartottunk "Facebook 5 percet" amikor mindenki mindenkit megdobált hógolyóval - gondolom ennek a hóhiány lehetett az oka... - és rendszeresen levontuk a következtetés, hogy erre, jó).

Facebooknak megvannak az adataid, te meg eljátszodoztál 5 percig. Szokásos kompromisszum az Interneten.

A - Facebooknál - intelligensebb weboldalak (talán mert rá vannak kényszerítve, hogy intelligensek legyenek) amellett, hogy biztosítják a "játszadozásra" a felületet, meg is mutatják a felhasználónak, hogy hogyan használja azt. Kedvenc példám a Wayn.com, aki pár évvel ezelött egy aránylag egyszerü felülettel kezdte, amin kb 3 gomb volt és 2 funkció, majd wayn elkezdte rohamos ütemben kinöni magát. Ez az oldal már az elsö odatévedéskor egyértelmüen bemutatkozik és meg is mutatja, mira jó ö valójában. Utazók közötti szociális háló, amelyet arra használnak a felhasználói, hogy utazás elött információt gyüjtsenek, ismeretségeket kössenek azokkal, akik ugyanoda utaznak, vagy ugyanott tartózkodnak.

Mire akarok kilyukadni??

A Facebook website elemzöi szemmel egy fontos szempontból figyelemreméltó: minden olyan funkció, amelyet a szociális hálók alapfunkcióinak tartunk, megvan rajta. Ellenben! Tudjuk, hogy a Facebookon hirdetéseket tudunk feladni?? vagy hogy eseményeket tudunk publikálni, amelyekre meg tudjuk hívni az ismeröseinket?? Vagy hogy akár blogbejegyzéseket is tudunk publikálni?? persze tisztában vagyok azzal, hogy vannak advanced felhasználók is, de ha már léteznek ezek a funkciók, miért nem népszerüsíti öket Facebook?

A játékos kedvü olvasóinknak rendelkezésére bocsátjuk azt a listát, amely a közösségi oldalak alapfunkcióit tartalmazzák:

-Személyes oldal
-Profil
-Barátok / Ismerösök
-Üzenetek
-Galéria
-Barátok meghívása
-Azonnali üzenetváltás
-Kedvencek
-Apróhirdetések
-Események
-Shoutbox
-Blog

Szerintem sokat lehet tanulni egy ilyen elemzésböl. És aki elvégzi, minden valószínüséggel el fog csodálkozni azon, hogy mennyi olyan funkció van, amelyet eddig még sohasem használt.

(folyt)

*
*
*

 

Szólj hozzá!

Címkék: közösség facebook online háló szociális wayn siteelemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaghazlo.blog.hu/api/trackback/id/tr81585946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása